Werkkansen

In het grensgebied van Vlaanderen en Nederland zijn er veel openstaande vacatures. We zien dan ook dat werkgevers in de grensstreek veel grensarbeiders in dienst hebben. Vooral in de sectoren Transport & Logistiek en de Industrie.

Werkkansen in de grensstreek

De grote tendens op dit moment is dat het aantal openstaande vacatures overtreft het aantal beschikbare werkzoekenden. Dit zien we in alle grensregio’s van Vlaanderen en Nederland. Werkkansen zijn er genoeg dicht bij huis. Waarom zou je aan de andere kant van de grens op zoek gaan naar een nieuwe baan?

Het zorgt voor werkplezier en je bouwt nieuwe werkevaring op in een andere omgeving. Terwijl je aan jouw internationale carrière werkt, vermijd je drukke wegen rondom de grote steden van Vlaanderen en Nederland. Bedrijven zoeken grensverleggers die bijdragen aan de realisatie van hun ambities. 

Zowel VDAB als UWV publiceren overzichten van de beroepen die de meeste kansen bieden op een succesvolle overstap naar nieuw werk op de arbeidsmarkt. Deze overzichten geven inzicht en ook inspiratie zodat werkzoekenden kunnen bepalen hoe de volgende stap in hun loopbaan eruit komt te zien.

Een aantal sectoren kampen al jaren met een te kort aan personeel. De Zorg, Bouw, Techniek en IT blijven sectoren met grote aantallen openstaande vacatures. De zoektocht naar IT en technisch personeel blijft voor vele werkgevers moeilijk. Ook binnen de Zorg – die het afgelopen jaar met extra uitdagingen te maken kreeg – veroorzaakt de krapte op de arbeidsmarkt voor grote problemen. Vooral binnen de Zorg sector zijn er volop (zij) instroom- en ook opleidingsmogelijkheden.

Voor meer informatie over de kansrijke beroepen in jouw regio, klik op de link hieronder:

Arbeidsmarkt (her)oriëntatie

Oriënteer je op de arbeidsmarkt dan ben je bij de vernieuwde website Arbeidsmarktinformatie in Nederland aan het juiste adres. Hier vind je snel en eenvoudig antwoord op al jouw vragen over de arbeidsmarkt. Zo kan je met enkele muisklikken ontdekken hoeveel vacatures er in een regio openstaan en in welke beroepen werkzoekenden de beste kansen op werk hebben.

Of ben je liever op zoek naar een nieuwe uitdaging in Vlaanderen? Ook daar zijn de opportuniteiten op de arbeidsmarkt goed te vinden online. Ga vandaag aan de slag met jouw zoektocht naar een volgende loopbaanstap vanuit huis.

Ook voor werkgevers zijn deze websites handige tools. Je kan bijvoorbeeld zien hoeveel werkzoekenden er beschikbaar zijn om jouw vacatures in te vullen. Uiteraard kan je ook gebruik maken van allerlei andere online dienstverlening van VDAB en UWV waaronder de publicatie van jouw vacatures.

Overstappen naar een ander beroep

Denk je aan een carrière switch? Dan is het verstandig je te verdiepen in de mogelijkheden. Eures kan loopbaanadvies verlenen en samen met jou het antwoord vinden op vragen zoals:

  • Wat zijn mijn sterke punten?
  • Wat is voor mij belangrijk in mijn werk?
  • Wat kan ik nog niet maar wil ik wel gaan leren?

Voor bepaalde beroepen met moeilijk vervulbare vacatures zijn er (zij) instroomprojecten. Dat maakt de overstap relatief gemakkelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie over omscholing en bijscholing.

Overweeg eens te kijken naar een functie in een andere sector die niet direct aansluit op jouw werkervaring of opleiding. Er zijn voldoende scholingsregelingen waarvan je gebruik kunt maken.

Woon je in Nederland kijk dan op:
www.werk.nl/werkzoekenden/solliciteren/ontwikkel-uzelf/opleiding

Woon je in Vlaanderen kijk dan op:
www.vdab.be/opleidingen

De opleidingen van de VDAB staan ook open voor Nederlandse grensstreekbewoners. Meer informatie over opleidingen bij VDAB? Neem contact op met één van onze Eures adviseurs en ga aan de slag met het verrijken van jouw competenties!