Update grenspendel

In 2018 werkten ruim 80 duizend mensen als werknemer in Nederland terwijl zij in België of Duitsland woonden. Deze grenspendelaars wonen voornamelijk in relatief kleine plattelandsgemeenten net over de grens. Het aandeel van de pendelaars in deze gemeenten is daardoor aanzienlijk. Met 22 procent grenspendelaars gaat het Vlaamse Baarle-Hertog aan kop. Van de Duitse gemeenten springt vooral Laar in het oog. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.

Het aantal werknemers dat in 2018 in België of Duitsland woont maar in Nederland werkt, was aanzienlijk groter dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelde. Vanuit Duitsland steken dagelijks bijna 43 duizend werknemers de grens over voor hun werk in Nederland, vanuit België bijna 41 duizend.

Vanuit Nederland werkten ruim 9 duizend werknemers in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen en 12 duizend in Vlaanderen. In Wallonië werkt nagenoeg niemand uit Nederland. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die het CBS samen de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België hebben verzameld. Deze cijfers zijn terug te vinden in het open dataportal met grensoverschrijdende data.

Bron:  CBS Nederland