Een mijlpaal in de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland: het project ‘Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland’ is op 20 maart 2024 door het Comité van Toezicht Interreg Vlaanderen-Nederland goedgekeurd. Dit driejarige project richt zich op het ontwikkelen van een methodiek voor de aanpak van grensbelemmeringen in samenwerking met betrokken instanties.
Wat is het Schakelpunt?
Het schakelpunt is een samenwerkingsorganisatie van 5 verschillende Vlaamse en Nederlandse overheden en kennisinstellingen om grensbelemmeringen aan te pakken. Het schakelpunt werd opgericht door de Vlaamse en Nederlandse regeringen tijdens de Vlaams-Nederlandse top van 2023.
Via de website van het schakelpunt kunnen overheden en organisaties uit de Vlaams-Nederlandse grensregio, van Limburg tot de Scheldemonding, belemmeringen aanmelden waar zijzelf, hun inwoners of bedrijven mee te maken krijgen. Het schakelpunt gaat vervolgens op zoek naar oplossingen en zal het openbaar bestuur in de grensregio adviseren over de aanpak. Uiteindelijk moet dat leiden tot de agendering van de belemmering en een gedragen oplossing bij de bevoegde instanties in Nederland en Vlaanderen.
De regeringen zijn op de top van 2023 een inspanningsverplichting aangegaan om tot resultaten te komen. De Nederlandse en Vlaamse regering erkennen hiermee het regionale en nationale belang van betere grensoverschrijdende samenwerking en geven concrete vraagstukken in onze grensregio’s meer prioriteit.
Het schakelpunt zal de komende drie jaar als pilot opereren en ontwikkelt een werkwijze voor het aanpakken van grensbelemmeringen. De projectpartners zijn het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vlaamse Overheid, de provincie Zeeland, expertisecentrum ITEM en Universiteit Hasselt. De projectpartners streven naar een versterkte en duurzame samenwerking tussen alle overheidslagen en kennisinstellingen in Vlaanderen en Nederland voor de aanpak van praktische grensbelemmeringen in de grensregio’s. Vanuit het programma Interreg Vlaanderen–Nederland wordt hiervoor een subsidie van ruim 1 miljoen euro toegekend.