Stageplek vinden via de GrensMatch app

Eures, het Europese portaal voor arbeid over de grens, UWV en Den Doelder Recruitment in Kloosterzande ontwikkelden twee jaar geleden samen een app die het werkgevers in de grensstreek makkelijker maakt om naar personeel te speuren. Die app wordt nu uitgebreid met stagewensen van studenten, zegt directeur Minouche den Doelder van de gelijknamige personeelsleverancier "MBO-school Scalda is er enthousiast over. Volgende week praten we er verder over met de school. Wat ons betreft gaan zoveel mogelijk studenten hun profiel in de app plaatsen".

Minder stageplaatsen door corona
De app kan helpen het tekort aan stageplaatsen in het Zeeuwse beroepsonderwijs te verminderen. Door de pandemie zijn er te weinig stageplaatsen, met name in het MBO. Voor bedrijven is begeleiding van stagiairs ingewikkelder doordat het personeel corona-veilig moet werken. Personeel doet zijn werk dikwijls voor een belangrijk deel vanuit huis. Dat maakt het lastig om studenten op de werkvloer te begeleiden. Ook door de (nieuwe) sluiting van de horeca en cultuurvoorzieningen als ook de tobbende (non food) detailhandel gaan stageplaatsen verloren.

"Wat ons betreft gaan zoveel mogelijk studenten hun stageprofiel in de Grensmatch-app zetten", Minouche den Doelder, Directeur Den Doelder Recruitment.

Kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven
Toch is het tekort niet volledig aan de corona-crisis toe te schrijven. Uit een enquête die de vacaturesite ZeeuwseVacaturebank.nl enkele maanden geleden onder 250 Zeeuwse werkgevers hield, blijkt dat de helft van de werkgevers kans ziet om meer stageplaatsen aan te bieden, maar dat ze geen stagiairs kunnen vinden. Er bestaat dus een kloof tussen onderwijs enerzijds en bedrijven en organisaties anderzijds.

Toekomstige werknemers
Minouche den Doelder denkt dat de stagemodule een probaat middel is om stagiairs in de kijker van werkgevers te spelen. "In de app vinden studenten 200 werkgevers. Als ze hun stageprofiel daar plaatsen, kunnen ze zich op een pro-actieve manier presenteren. En reken maar dat werkgevers daarin geïnteresseerd zijn. Vooral bedrijven in de techniek zoeken naarstig naar personeel en ook stagiairs, want dat kunnen toekomstige werknemers worden. Het aanbieden van stageprofielen zal werkgevers prikkelen om te investeren in stagiairs”. 

Via de Grensmatch-app worden geregeld vacatures ingevuld. Zo heeft bijvoorbeeld een vrouw uit Zelzate een baan gevonden bij een schoonmaakbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen dat voor Roompot Vakanties werkt en kon kaassmelter St Paul in Sint Jansteen een werkzoekende uit Stekene aanstellen.

Bron:  PZC | Frank Balkenende | 9 november 2020