Wist je dat de Havens in de grensregio goed zijn voor bijna 100.000 arbeidsplaatsen? Echter kampen we met een chronisch tekort aan vakbekwaam technisch personeel. Dit wordt mede veroorzaakt door medewerkers die met pensioen gaan. Ook groei van succesvolle, exporterende bedrijven wakkert het personeelstekort aan. Daarnaast zijn de activiteiten in de grensoverschrijdende fusiehaven North Sea Port door de pandemie fors toegenomen. Bedrijven zijn uitgebreid, nieuwe hebben zich er gevestigd. Dat heeft geleid tot banengroei. De haven is nu goed voor bijna honderdduizend arbeidsplaatsen.
Al jaren wordt via allerlei campagnes geprobeerd meer jongeren te laten kiezen voor een technische studie. Dat levert wel iets op, maar het onderwijs levert per saldo te weinig toekomstige arbeidskrachten af om de personeelshonger van technische bedrijven te stillen. Eures, het EU-portaal voor grensoverschrijdende arbeid, wil de instroom in het techniekonderwijs dit jaar een extra zetje te geven door van studenten influencers te maken. Op sociale media als Instagram delen ze foto’s en ervaringen, want een beetje jongere zit op ‘Insta’. Dat gebeurt via de hashtag #Grenstech, die EGTS Linieland van Waas en Hulst in 2019 introduceerde.
Het grensoverschrijdende platform hoopt dat alle scholen voor beroepsonderwijs aanhaken, zegt actiecoördinator Careen Verwilligen. ”We hebben veertien scholen in Zeeland en Oost-Vlaanderen aangeschreven. In Zeeland zijn dat bijvoorbeeld Scalda en het Reynaertcollege in Hulst. Vijf Vlaamse scholen doen al mee, het zou mooi zijn als er ook vanuit Zeeland respons komt. Elke school kan via #Grenstech hun studenten stimuleren om hun technische opleiding in de kijker te zetten. Laat die beroepstrots maar zien! De mooiste inzendingen worden aan het eind van het jaar beloond met een waardebon”.
De veertien scholen vertegenwoordigen samen tienduizend leerlingen. Dat gekozen is voor een Vlaams-Zeeuwse aanpak is logisch, zegt Verwilligen. "Jongeren moeten beseffen dat de arbeidsmarkt niet aan de grens stopt. Verder is de techniek sowieso een gouden ticket voor een baan. Ondanks corona is de vraag naar technische mensen onverminderd groot. En het beeld dat de techniek vuil, zwaar en slecht betaald werk is, klopt al lang niet meer. Tankinspecties worden tegenwoordig gedaan met drones. Fabrieken worden vanachter de laptop bestuurd. Dat moet bij jongeren die nog twijfelen op het netvlies komen”.
Wil je meer te weten komen over de ervaringen van werkgevers en studenten, klik op de bron hieronder.
Bron: PZC, Frank Balkenende