Vraaggesprek met onze EURES adviseur vakbonden

Ik ben Sven De Ridder, coördinator grensarbeid bij het ABVV in Oost-Vlaanderen. Als adviseur van het grensinfopunt informeer ik grensarbeiders en kandidaat grensarbeiders over sociale zekerheid (ziekte, werkloosheid, kinderbijslag) en fiscaliteit (denk aan waar moet ik belastingen betalen). Indien nodig kan ik doorverwijzen naar onze contacten bij meer gespecialiseerde teams.

Als EURES Adviseur help ik en mijn collega’s Europese onderdanen bij hun vragen over tewerkstelling in België  of in het buitenland (met welk type verblijfsvergunning kan ik werken in België of Nederland). Hier komt ons ruim Europees netwerk dus zeer goed van pas.

Als vakvereniging ligt onze specialisatie niet enkel in de sociale zekerheid en fiscaliteit. We zorgen voor aanvragen en het begeleiden van pensioendossiers van leden en vullen de Belgisch/Nederlandse belastingaangiftes in voor leden/grensarbeiders. Daarnaast hebben we een goede kennis van het arbeidsrecht in de buurlanden en kunnen arbeidscontracten en vaststellingovereenkomsten inhoudelijk beoordelen. 

Het ABVV maakt ook deel uit van de Interregionale Vakbondsraad, dit is een grensoverschrijdende samenwerking van 6 vakbonden. In Belgie, ABVV, ACV, ACLVB en in Nederland, FNV, CNV en De Unie. Als het nodig is kunnen we op die manier onze leden juridisch laten bijstaan door vakbondsadvocaten in Nederland.

Heb je vragen en wil je met me in contact komen stuur een mail naar sven.deridder@remove-this.abvv.remove-this.be.

Groet, Sven